Úvod > Zdraví > Články > Kontroverzní mléko > Laktózová intolerance

Nesnášenlivost na výrobky obsahující laktózu je velmi rozšířená. Mohl by to být ukazatel, že mléčné výrobky nejsou určeny pro lidskou spotřebu?

Mléko a mléčné výrobky jsou inzerovány jako zázračné potraviny. Speciálně jsou zdůrazněné jako potraviny, které dodají všechny živiny potřebné pro zdravý růst. Zejména je zdůrazňována hladina vápníku v mléce jako základní součást lidské stravy, a je vytvořen dojem, že ztráta tohoto potravinového zdroje vápníku vede k abnormálnímu vývoji kostí.

Rozhodně je pravda, že mléčné výrobky jsou plné živin, ale to neznamená, že tato kombinace živin je vhodná pro lidskou výživu.

Mateřské mléko je nezbytné pro kojence, ale kojenci jsou speciálně uzpůsobeni pro zvládnutí této růst-podporující potraviny. Před odstavením jsou potřebné systémy enzymů pro trávení a vstřebávání složek mléka aktivní, ale postupně s věkem jsou deaktivovány. Mléko jiných savců se liší ve složení od mateřského mléka, a toto spolu s potenciálním nebezpečím přijímání antigenů, dělá kravské mléko nevhodné pro lidskou výživu.

Existuje značný odpor ze strany průmyslu, a dokonce i ze strany stávajícího vědeckého světa, k myšlence, že spotřeba mléka a mléčných výrobků je škodlivá pro zdraví. Ale důkazy z nejnovějších vědeckých poznatků, ohledně tohoto problému, vypadají docela přesvědčivě. Spotřeba mléka a mléčných výrobků je spojena s řadou dalších onemocnění, a jak stoupá jejich spotřeba po celém světě, důkazy se stávají stále více a více přesvědčivými.

V minulosti mohl být škodlivý účinek konzumace mléčných výrobků maskován pozitivními účinky ostatních životních zvyklostí, jako je vyšší spotřeba obilovin, čerstvého ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny. Ve stravě západního světa se však zvýšila spotřeba živočišných produktů, včetně mléčných výrobků, s odpovídajícím poklesem spotřeby obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, a to může vysvětlit zvýšený výskyt degenerativních onemocnění ve vyspělých zemích.

Nesnášenlivost laktózy

, tedy cukr, který se nachází v mléku, se štěpí ve střevě pomocí enzymu . Většina lidí jsou schopni strávit laktózu správně během dětství a raného dětství, ale jak stárnou, tato schopnost klesá. Přibližně 75% dospělých na celém světě trpí nesnášenlivostí na laktózu.

Domorodí Američané a Asiaté mají nejvyšší intoleracni a jen o málo nižší než tito ji mají černoši, židé, hispánci a jihoevropané. Nesnášenlivost na laktózu je nejnižší mezi severními Evropany a jejich potomky. V USA zhruba 25% bělochů, 51% hispánců a 75% ze všech afrických američanů mají nedostatečné úrovně laktázy k trávení mléčných výrobků, zatímco 90% asijských američanů mají laktózovou intoleranci.i,ii

Bylo zjištěno, že 90% afričanů má nedostatek laktázy a v případě venkovských Zulu v Jižní Africe bylo zjištěno, že se neprokázaly žádné změny v koncentraci v krvi po požití 50-ti g laktózy.iii Když jsou mléko a mléčné výrobky tráveny, je laktóza rozložena laktázou na glukózu a .

Přítomnost laktózy je znakem mléka savců, ale koncentrace tohoto cukru je obvykle přizpůsobena potřebám daného druhu, stejně jako koncentrace všech ostatních složek mléka. Mateřské mléko neobsahuje pouze základní živiny, které jsou potřebné pro růst a vývoj, ale obsahuje i bakterie bacillus bifidus, které pomáhají při trávení laktózy.

V kravském mléce se však bakteriální složení liší od toho v lidském mateřském mléku. Je-li kravské mléko podáváno kojencům, může to narušit trávení laktózy. Nižší obsah bílkovin a vyšší obsah sacharidů v mateřském mléku je pro potřeby kojenců vhodnější, protože jejich tempo růstu je podstatně nižší než v případě telat.

Po přeměně na glukózu a galaktózu, dostupná galaktóza není jako taková využita, ale je přeměněna na glukózu v játrech sérií procesů, které vyžadují počáteční přítomnost enzymu . Produkce laktázy i galaktokinázy s věkem klesá a tak je schopnost trávení a využití produktů s laktózou v dospělém věku omezena. Nedostatek enzymu laktázy má za následek kvašení laktózy střevními bakteriemi, což může vyústit v břišní potíže jako jsou plynatost, křeče, nadýmání, žaludeční kručení, změna vyprazdňování a průjem.iii Závažnost příznaků závisí na množství spotřebované laktózy a úrovni intolerance.

Nesnášenlivost mléčných bílkovin ()

Další problém s mlékem se vyskytuje při trávení mléčné bílkoviny . Ve srovnání s mateřským mlékem, kravské mléko obsahuje o 300% více kaseinu a více než dvojnásobek celkového množství bílkovin. Kasein a beta-laktoglobulin jsou dvě hlavní mléčné bílkoviny v mléce a jsou jedinečné v tom, že obsahují dokonalou směs aminokyselin, což je přesně to, co je zapotřebí během počátečního kojeneckého růstu. Lidské děti však zdvojnásobí svojí hmotnost v průměru za 180 dní po narození, zatímco krávy dosáhnou stejné hmotnosti za pouhých 47 dní. Kravské mléko je proto zaměřeno na splnění požadavků na rychlý růst krav, ale není vhodné pro lidi.

Kasein také přirozeně stimuluje funkci u kojenců a protože se štítná žláza podílí na mnoha vývojových procesech, včetně vývoje nervové soustavy, může mít kasein od jiných savců nepříznivé účinky na metabolické procesy kojenců zejména proto, že porce kaseinu ve stravě může být absorbována nestrávená a sloužit jako .

Stejně jako u , koncentrace enzymu renninu, který rozkládá kasein, také klesá s věkem u všech savců. Od doby, kdy se rozvinou mléčné zuby je prakticky neexistující v lidském zažívacím traktu. Bez enzymu renninu je trávení kaseinu prováděno běžnými proteolytickými enzymy, které nejsou tak účinné v rozkladu kaseinu.

Přítomnost kaseinu ve stravě savců je také spojeno se zvýšenou hladinou a s různými degenerativními onemocněními, jako je . U králíků krmených kaseinem se rozvinula arterioskleróza, ale tento účinek mohl být snížen, když byl do stravy zahrnut zdroj rostlinných bílkovin, jako například sojová mouka. To ukazuje, že produkované kaseinem již pravděpodobně nesplňují požadavky odstavených nebo dospělých savců.

Kasein také produkoval vyšší hladinu cholesterolu v krvi než sojové bílkoviny u mnoha živočišných druhů zvířat jako jsou křečci, morčata, prasata a opice. U lidí bylo také zaznamenáno snížení hladiny cholesterolu, pokud maso a mléčné bílkoviny byly nahrazeny sojovými proteiny.iv,v Také se zdá, že má kasein nepříznivý vliv na sekreci , hladiny hormonů a metabolismus vápníku.

Opravdu mléko poskytuje vápník, který potřebujeme pro silné kosti? Přesvěčte se sami v následujícím článku.


i. Editorial, “Lactose intolerance” Lancet 338 (1987): 663-664.

ii. B. Levine, “Most frequently asked questions about lactose intolerance,” Nutrition Today 31 (1996).

iii. S. O’Keefe et al., “Milk induced malabsorptions in malnourished African patients,” American Journal of Clinical Nutrition 54 (1991):130-135.

iv. K. Carroll, “Review of clinical studies on cholesterol-lowering response to soy protein,” Journal of the American Dietary Assocation 91 (1991):820-827.

v. R. Van der Meer, A. Beynen, “Species-dependent responsiveness of serum cholesterol to dietary protein” Journal of the American Oil Chemists Society 64 (1987):1172-1177.

Autor:

Prof. Walter Veith, Ph.D. (Publikováno 26.května 2009)

Další články ze série: Kontroverzní mléko 

Cukr v mléku.
Enzym, který ve střevech pomáhá trávit laktózu.
Jednoduchý cukr, který je buňkami používán jako zdroj energie.
Druh cukru, který není tak sladký jako glukóza.
Cukr v mléku.
Enzym, který pomáhá trávit galaktózu.
Intolerance laktózy je často zaměňována s alergií na mléko. Hlavní rozdíl mezi těmito metabolickými poruchami je v příčinách onemocnění. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, který mléčný cukr rozkládá, u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny.
Z latinského slova pro “sýr”. Je to hlavní bílkovina v kravském mléku a sýru.
Nachází se v krku. Jedná se o největší žlázu v těle vylučující hormony. Řídí, při jakých hormonálních hladinách tělo spaluje energii, vyrábí bílkoviny a reaguje na jiné hormony.
Látka známá také jako generátor protilátek, která tělo vyzívá k tvorbě protilátek nebo k reakci imunitního systému. Antigeny jsou obvykle bílkoviny nebo části bakterií a virů.
Enzym, který ve střevech pomáhá trávit laktózu.
Tučný voskovitý steroid, který se nachází v buněčných membránách zvířat. Tělo produkuje cholesterol přirozeně, avšak jeho nadměrný příjem z potravy může způsobit jeho usazování v cévách, což vede k srdečním problémům, aneurysmu a dalším zdravotním obtížím.
“Tvrdnutí tepen” – Ztluštění tepenných stěn a ztráta jejich elasticity.
Molekuly, které mají mnoho důležitých úloh v metabolismu. Bílkoviny jsou vlastně řetězce aminokyselin.
Hormon, který umožňuje tělesným tkáním přeměnit cukr z krve na energii, spíše než využívat existující tuk pro energii.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Navigace

Nejnovější
Nejnovější příspěvky
Nejnovější videa
Přednáškové akce
Sledujte nás na Facebooku
Zdraví
Články
NEWSTART - Osm zákonů zdraví
Alkohol pod lupou
Excitotoxiny
Káva
Kontroverzní mléko
Maso a Bible
Rafinované potraviny
Vegetariánský životní styl
Videa
Život v celé své kráse
Pokrm k zamyšlení
Cukrovka a Rakovina
prof. John Scharffenberg v Brně
Klub zdraví
Zdravý talíř
Recepty
Snídaně
Polévky
Obědy
Dezerty
Pomocníci
Užitečné grafy a tabulky
Bible a víra
Články
Je Bible pravdivá?
Pochopení Bible
Kdo je Ježíš?
Desatero přikázání
Původ zla
Boží plán na odstranění hříchu
Příběh evangelia
Křesťanský život
Duchovní dary
Den odpočinku
Náboženské směry
Uctívání slunce
Babylonské náboženství
Pohanství a katolicismus
Pokřtěné pohanské svátky
Sionismus
Druhý příchod Ježíše Krista
Milénium pokoje
Co se děje po smrti?
Videa
Bez obav do blízkých událostí
Biblická kázání
Biblické odpovědi
Boží Trojice
Budoucnost Evropy
Cliff! - Filozofie pro dnešek
Cyklus biblických zamyšlení
Ellen Whiteová a její kritici
Hledání pravdy
Hleďte vzhůru
Ježíš: Tvá naděje
Konflikt myšlení
Kristus: naše Spravedlnost
Kroky k osobnímu oživení
Manželství, Posvěcení a Bible
Misie v Bangladéši
Modlitební seminář
Nepřátelství
Odlesky naděje
Opravdové křesťanství
Opravování Trhlin
K zamyšlení
Pochopte souvislosti světových událostí
Poznat Boha
Sedmý den
Totální Útok
Tváře milosti
Úplná proměna
Události posledních dní
Věrné správcovství
Vykopávání minulosti
Zjevení pro dnešek
Živý oheň (Věčné evangelium)
Životní příběhy
Bible Online
Koupit Bibli
Biblické lekce
Evoluce vs Stvoření
Články
Podstata sporu
Zapsáno v kamenech
Fosilní záznam
Od stvoření k obnově
Původ života a rozmanitosti
Videa
Genesis Konflikt CZ
Genesis Konflikt SK
Walter Veith v Loma Lindě
Zdalipak věda ví
K zamyšlení
Nebezpečí hudby, filmů a her
Duchovní hudba
Články
Filmový a herní průmysl
Hudební průmysl
Videa
Proroctví a světové události
Články
7 posledních ran
Identifikace Antikrista
Vpřed k Nedělnímu zákonu
Videa
Co nového profesore?
Zprávy ze světa
Papežství naplňuje proroctví
Reformace
Velký spor věků
Články
Reformace
Příběhy reformace
Katolické koncily
Videa
Oživení reformace
500 let reformace: u cíle nebo u konce?
Valdenští - Zpět do budoucnosti?
Kořeny víry
Strážci pravdy
Putování reformací
Láska a partnerství
Články
Videa
Knihy ZDARMA
Videa
Přehled videí
Nejnovější videa
Seznamy videí
Série přednášek
500 let reformace: u cíle nebo u konce?
Bez obav do blízkých událostí
Biblická kázání
Biblické odpovědi
Boží Trojice
Budoucnost Evropy
Cliff! - Filozofie pro dnešek
Co nového profesore?
Cyklus biblických zamyšlení
Cukrovka a Rakovina
Ellen Whiteová a její kritici
Genesis Konflikt CZ
Genesis Konflikt SK
Hledání pravdy
Hleďte vzhůru
Ježíš: Tvá naděje
Klub zdraví
Konflikt myšlení
Kristus: naše Spravedlnost
Kroky k osobnímu oživení
Manželství, Posvěcení a Bible
Misie v Bangladéši
Modlitební seminář
Odlesky naděje
Opravdové křesťanství
Opravování Trhlin
Oživení reformace
Papežství naplňuje proroctví
Pochopte souvislosti světových událostí
Pokrm k zamyšlení
Poznat Boha
prof. John Scharffenberg v Brně
Putování reformací
Sedmý den
Strážci pravdy
Totální Útok
Tváře milosti
Události posledních dní
Úplná proměna
Valdenští - Zpět do budoucnosti?
Věrné správcovství
Vykopávání minulosti
Walter Veith v Loma Lindě
Zdalipak věda ví
Zjevení pro dnešek
Zprávy ze světa
Životní příběhy
Život v celé své kráse
Živý oheň (Věčné evangelium)
Audio
Přednáškové akce
Info

Nejnovější videa

Translate »