Dnešní průmysl masa a mléčných odvětví je zaměřený více na zisk než na prospěšnost zdraví.
Současné způsoby chovu a živočišné výroby jsou zaměřeny na úsporu energie a vytváření zisku. Ale vzhledem k tomu, jak se zpracováním masa naprosto změní maso jako takové, jen málo zvířat lze stále považovat za čistý a nezávadný pokrm pro člověka.
Naneštěstí je zdraví lidí a zvířat obvykle zastíněno touhou po produkci a zisku. Například v drůbežářském průmyslu jsou kuřata umístěna v těsných klecích. Jsou chována ve spoře osvětlených a nevětraných budovách. Tyto nezdravé podmínky jsou navržené tak, aby se zabránilo zvířeti plýtvat energií na pohyb, což zahrnuje samozřejmě i chůzi. Veškerá energie zvířete by měla být využita na růst zvířete.
Kuřata jsou krmena kostní moučkou, a dokonce i zbytky dříve poražené drůbeže. Aby se zabránilo infekci nebo nemoci z těchto kanibalistických jídel, jsou kuřata krmena antibiotiky a také chemikáliemi, stejně jako i růstovými stimulanty a trávícími enzymy.
Toto umělé prostředí zvyšuje růst a snižuje množství krmiva, které každé kuře spotřebuje. V “moderních” podmínkách mohou kuřata vyrůst z 35 gramů na 1,5 kilogramu za pouhých šest týdnů, a to jen z 3,5 kg krmiva. V minulosti by stejná kuřata potřebovala 17 kg krmiva pro dosažení této hmotnosti.
Moderní drůbež může růst mimořádně rychle a mohutně. Nicméně, tato kuřata mají velmi málo rozvinutý imunitní systém a vnitřní orgány. Vzhledem k tomu, že kuřata “vyrobená” v těchto podmínkách se nemohou bránit proti nemocem, musí růst v umělém sterilním prostředí kvůli prevenci nemocí a smrti.
Problém nemocnými kuřaty nekončí. Trus z této drůbeže je zpracován do krmiva pro skot a ovce (Pozn. ). Všechny chemické látky, enzymy, antibiotika a smrtící dávky růstových stimulantů, kterými byla kuřata krmena jsou předány do těchto zvířat. Když konzumujeme maso a mléčné výrobky, přijímáme tyto chemikálie do našich těl.
Tento “výrobní proces” zanechal dědictví rezistentních bakterií a zvyšující se počet případů otravy jídlem po celém světě. Už dříve byly identifikovány bakteriální infekce dýchacích cest a onemocnění zažívacího traktu jako dva největší zabijáci na světě, nyní dle WHO (Světové zdravotnické organizace) v Evropě následují hned za . Lidé umírají po celém světě na nemoci způsobené konzumací tohoto nepřirozeného masa a mléčných produktů.
Přečtěte si článek o stravě, kterou pro lidi zamýšlel Bůh: Čisté a nečisté: Historie lidské stravy
Pro více informací ohledně problematiky velkochovů můžete navštívit např. tyto webové stránky, které se problematikou velkochovů zabývají více.
Autor:
Prof. Walter Veith, Ph.D. – Doktor zoologie, je uznávaný autor, vědec a lektor z Jihoafrické university v Kapském městě. Oblast výzkumu profesora Veitha je výživová fyziologie soustředená na účinek moderního chovu zvířat na výskyt nemocí u lidí. Jeho objevy jsou dostupné online prostřednictvím Amazing Discoveries.
(Originál publikován 27.května 2009)
Komentujte