Pro většinu lidí v průmyslovém světě vyvolává slovo vegetarián představu mrkve a salátu, ale nic nemůže být dále od pravdy. Vegetariánská strava může být ve skutečnosti velmi uspokojující, jak potvrzuje většina lidstva, která žila po většinu své historie na vegetariánské nebo téměř vegetariánské stravě.
Dokonce i v této moderní době, velká část lidí, kteří obývají tuto planetu, přežívají převážně na rostlinné stravě.i Ukázkovým příkladem jsou Hunzové z Himalájí, kteří jsou známí jako společnost bez nemocí a také svou dlouhověkostí. Tarahumarští indiáni u Mexika jsou proslulí svou vitalitou a přepevným zdravím. Oba tyto kmeny však žijí převážně z vegetariánské stravy.ii
Vegetariánský životní styl se stává stale více populární. Mnoho lidí přijalo vegetariánskou stravu ze zdravotních důvodů, náboženského přesvědčení, filozofických úvah, kvůli životnímu prostředí nebo díky vlastnímu přesvědčení. Nicméně, ne všechny vegetariánské praktiky, které s sebou přináší některé z techto přesvědčení, jsou přínosné, a některé z nich, zejména ty, které přináší náboženská nebo přesvědčení, mohou znamenat přísná omezení k požívání některých potravin. Navíc některé skupiny, kromě toho, že omezují svou stravu, se vyhýbají odborným znalostem v oboru stravování, a lékařům. Riskují tím podvýživu a s tím související onemocnění.
Typy vegetariánství
Vegetariáni mohou být rozdělěni do tří kategorií v závislosti na rozsahu potravin, které jsou obsaženy v potravě:
1. vegetarián – vyvarovává se všech živočišných produktů.
2. Lakto vegetarián – strava obsahuje mléčné výrobky.
3. Lakto-ovo-vegetarián – strava obsahuje mléčné výrobky a vajíčka.
Mléčné výrobky by neměly být, pokud možno, do lidské stravy zahrnovány, a ostatní živočišné produkty mají také svá zdravotní rizika, zejména z pohledu dnešních moderních chovatelských postupů a rostoucímu počtu výskytů nemocí, vzniklých požíváním potravin. Avšak strava, která vylučuje všechny produkty živočišného původu, se může zdát omezující, a opravdu může být, pokud nejsou splněna určitá kritéria. Čím přísnější strava, tím větší riziko vzniku nějakých zdravotních problémů a možného nedostatku živin. Riziko se zvýší, pokud strava zahrnuje jen jedinou část rostlinné stravy, tedy, skládá se výhradně z ovoce nebo jen z luštěnin nebo jen obilovin. Vyšší stravovací úrovně “Zen makrobiotické stravy” se například skládají výhradně z obilovin, tento životní styl však vedl v minulosti k případům kurdějí, , , a dokonce výsledkem byla také smrt podvýživou.iii,iv
Veganská strava musí být dobře plánovaná, a zvláštní pozornost musí být věnována živinám, které se vyskytují v nízkých hladinách nebo dokonce chybí v rostlinných potravinách. Těhotné či kojící ženy, kojenci a děti v době růstu, potřebují také zvláštní pozornost, co se týče stravování. Nicméně, jestliže je těmto aspektům dávána dostatečná pozornost, pak může strava, která je výhradně rostlinná, uspokojit všechny naše stravovací potřeby.
Pestrost rostlinné stravy, zahrnující obiloviny, ořechy, semena, luštěniny, ovoce a zeleninu dodá dostatek živin pro zdravý život. Odborníci na výživu často vyjadřují pochyby ohledně vhodnosti vegetariánské stravy a jejich hlavní obavy se točí kolem adekvátnosti bílkovin, dostatku vápníku, železa, a vitamínu B12.
Pokud se používají kombinace obilovin a luštěnin, je nedostatek bílkovin velmi nepravděpodobný, a četné studie prokázaly nejen adekvátnost, ale i nadřazenost rostlinných bílkovin nad těmi, které jsou živočišného původu.ii,v Ve skutečnosti je opak pravdou a těžké je spíše nepřekročit doporučené dávky bílkovin při tak pestré vegetariánské stravě. K nedostatku dochází jen tehdy, když nejsou splněny energetické potřeby a tělo začne přednostně využívat jako zdroj energie bílkoviny, což může mít za následek právě jejich nedostatek. Tyto podmínky se většinou nacházejí u populace, kde je podvýživa naprosto běžným jevem.
Co se týče ostatních uvedených živin, všechny tyto potřeby mohou být naplněny z rostlinných potravin, jen s vyjímkou vitamínu B12, ale i ten může být doplněn prostřednictvím obohaceného sojového mléka, nutričními kvasnicemi pěstovánými na B12 medium nebo prostřednictvím doplňků stravy. I bez doplňování, jsou případy veganů, kteří trpí nedostatkem vitaminu B12 velmi vzácné.vi,vii
A co moje děti? Mám použít stejnou veganskou stravu u nich?
Tento článek je převzatý z knihy “Diet and Health” od Profesora Waltera Veitha. Aktualizován v Lednu 2009.
Pro další informace si doporučujeme poslechnout kapitoly 23-26 z knihy Cesta ke zdraví od Ellen Whiteové. (Kapitola 24 – Maso jako potravina)
i. “Position paper on the vegetarian approach to eating,” Journal of the American Dietetic Association 77 (1980):61-69.
ii. B. Balke and C. Snow, “Anthropological and physiological observations on Tarahumara endurance runners,” American Journal of Physical Anthropology 23 (1965): 293-301.
iii. U.D. Register and L.M. Sonnenberg, “The vegetarian diet,” Journal of the American Dietetic Association 62 (1973): 253-261.
iv. Council on foods and Nutrition, “Zen Macrobiotic diets,” Journal of the American Medical Association 218 (1971):397.
v D.A. Snowdon, “Animal product consumption and mortality of all causes combined, coronary heart disease, stroke, diabetes and cancer in Seventh-day Adventists,” American Journal of Clinical Nutrition 48 (1988): 739-48.
vi. P.B. Mutch, “Food guides for the vegetarian,” American Journal of Clinical Nutrition 48 (1988):913-919.
vii. D.C. Nieman, “Vegetarian dietary practices and endurance performance,” American Journal of Clinical Nutrition 48 (1988):754-61.
Autor:
Prof. Walter Veith, Ph.D. – Doktor zoologie, je uznávaný autor, vědec a lektor z Jihoafrické university v Kapském městě. Oblast výzkumu profesora Veitha je výživová fyziologie soustředěná na účinek moderního chovu zvířat na výskyt nemocí u lidí. Jeho objevy jsou dostupné online prostřednictvím Amazing Discoveries. Napsal několik knih a je autorem mnohých video-prezentací na témata: archeologie, biologie, kreacionizmus, historie a biblická proroctví. V současnosti působí jako kazatel Církve adventistů sedmého dne v Transvaalském sdružení v JAR.
(Originál publikován 13.května 2009)
Komentujte