Amazing Discoveries | Úžasné objevy
Úvod > Zdraví > Zdravý talíř

Zdravý talíř

O talíři

Zdravý talíř je praktická a jednoduchá pomůcka zdravé výživy, která vychází z amerického My Plate, dle doporučení Harvardu a PCRM, později upravená známou výživovou poradkyní Margit Slimákovou. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby. Není potřeba žádných složitostí, když chceme začít se zdravým životním stylem, stačí dodržet pár jednoduchých pravidel:

  • správný poměr živin na našem talíři,
  • dostatek vody (ne slazených nápojů),
  • dostatek slunce a čerstvého vzduchu,
  • pravidelný pohyb,
  • kvalitní odpočinek,
  • střídmost ve všem zmíněném (to však neplatí pro nezdravé potraviny a nápoje!)
  • a v neposlední řadě, spíše naopak v té první, klademe velký důraz na důvěru-víru-vztah s naším Stvořitelem, který sám nejlépe ví, co přesně potřebujeme.

Dodržováním uvedených doporučení budete zdravě jíst i bez počítání kalorií, drastických diet a hladovění. Konzumace kvalitních potravin a jídel z nich připravovaných v poměru, který odpovídá zdravému talíři, vám zajistí solidní základ zdravé výživy. Přirozené potraviny neobsahují žádná umělá aditiva ani konzervanty a poskytnou vašemu tělu všechny důležité živiny.

Oficiální popis zdravého talíře
Vysvětlující video

Stáhněte si:

Zdravý talíř A4 / bez textu / bez obrázků / Veganský zdravý talíř

Náš doplňující komentář:

V této sekci se budeme věnovat blíže právě stravování. Zdravý talíř je skvělou a praktickou pomůckou nejen pro začátečníky. Ilustrace ukazuje, že stravovat se zdravě a vyváženě je opravdu jednoduché. Není potřeba počítat žádné kalorie, dodržovat drastické diety ani hladovět. Základem jsou kvalitní (je-li to možné BIO) a lokální potraviny v jejich přirozené podobě. Průmyslově upravené potraviny na talíř nepatří. V naší sekci receptů se můžete podívat a inspirovat, jak reálně takový talíř vypadá. I zdravé jídlo může a mělo by(!) vypadat lákavě a chutnat výborně.

Co však ale nechceme nechat bez povšimnutí, jsou doporučované živočišné zdroje potravy. Mléko, které se dnes prodává, máslo ani maso není už dávno v takové kvalitě, jako bývalo dříve, za dob našich babiček a dědečků. Dnešní moderní doba je pro nás jistě v mnohém přínosem, ale neplatí to třeba právě v živočišném průmyslu. Internet je plný informací o tom, jak to v klasických chovech dnes vypadá a proto se tomu zde nebudeme do detailu věnovat. Rádi bychom ale zmínili základní fakta.

Ryby – jsou chované ve velkochovech v hrozných životních podmínkách, nebo v lovené (zbytečně drasticky?) v oceánech, kde zas může být problém s obsahem těžkých kovů). Chov hospodářských zvířat jako jsou krávy, prasata, drůbež a další jsou nejčastěji chovány taktéž v otřesných a NEPŘIROZENÝCH životních podmínkách, což se logicky projeví v kvalitě masa, mléka i vajec. Aby se zamezilo šíření nemocí v těchto špatných životních podmínkách, bývají zvířata krmena hormony, geneticky modifikovanou potravou a antibiotiky. Dnes už každý ví, že bychom se měli, je-li to alespoň trochu možné, antibiotikům vyhýbat. Jejich zbytečná konzumace, ať už přímo nebo v mase, má závažné ničivé důsledky pro náš střevní mikrobiom, ale také je tu hrozba rezidui. To znamená, že bakterie si na antibiotika pomalu zvykají a ve chvíli, kdy je budeme opravdu potřebovat, nemusí správně účinkovat.

Dále bychom měli zmínit také to, že Bůh původně nestvořil zvířata jako pokrm pro lidi. Původní strava Adama a Evy byla rostlinná. Adam měl nad celou zemí a zvířaty panovat. Pokud ale poznáme Boha, našeho Pána, pochopíme, co panování mělo znamenat. Mezi námi a Bohem je velmi úzký až intimní vztah. Bůh nás natolik miluje, že za nás obětoval svého jediného syna Ježíše Krista. V žádném případě to tedy neznamená, že bychom měli zvířatům ubližovat, či toto jakkoli podporovat. Měli bychom se o ně dobře starat, aby nám ony mohly radostně sloužit. To je oboustranný vztah. Tak to Bůh zamýšlel. Po potopě sice lidem „dovolil“ zvířata jíst (a to pouze tzv. čistá), bylo to však z důvodu nepříznivých životních podmínek, kdy po potopě na zemi v prvních letech nebylo co jíst. I tak ale tehdejší stav zvířat byl v naprosto odlišném stavu a kvalitě než v dnešní době. Pro některé z nás může být velice těžké se masa vzdát. Pokud nám ale opravdu záleží na našem zdraví a také přírodě kolem nás, volme maso takové, které pochází od zvířat chovaných s láskou v ideálních přirozených podmínkách a krmené přirozenou potravou. I tak se ale snažme o maximální možné snížení (ideálně vynechání) konzumace masa v našem jídelníčku.

Mohli bychom nyní zmínit množství negativ, která jsou s konzumací masa a ostatních živočišných potravin spojená. Na toto téma však již na našich stránkách najdete přednášky i ostatní články. Velice stručně vyjmenujeme tedy rizika: vysokého LDL cholesterolu, nadbytek bílkovin a tuků (obezita), příliš mnoho nasycených mastných kyselin, zvýšená rizika aterosklerózy a tak dále. Jistě by se dali najít i nějaká pozitiva, ale negativa budou vždy převažovat. Logicky bychom tedy měli konzumovat masa a živočišných produktů co nejméně.

Poslední věc, která s živočišnou produkcí úzce souvisí je ekologie. Živočišný průmysl je vysoce neekologický. Zvířata spotřebují přibližně 6 kg rostlinného proteinu, aby jen jediný kilogram proteinu živočišného. Kolik lidí bychom nakrmili z šesti kilogramů rostlinného proteinu a kolik lidí nakrmíme z pouhého jednoho kilogramu proteinu živočišného? Proč ve většině částí světa lidé trpí hladomorem? Je nám to líto? Máme šanci jím svým osobním přístupem pomoci. K tomuto tématu by se dalo napsat hodně. Množství rakovinotvorných pesticidů, které se při pěstování používají, skleníkové plyny, kácení vzácných a důležitých pralesů, aby se všechny ty proteiny měli kde vypěstovat… To je jen zlomek. Doporučujeme shlédnout toto skvěle zpracované 2 minutové video, týkající se dané problematiky:

Toto jsou tedy jen některé důvody, proč bychom se měli snažit živočišné produkty omezit nebo je zcela vyřadit. Není žádným tajemstvím, že mnohé světové organizace prohlásily, že zdravě prospívat můžeme i na vyvážené čistě rostlinné stravě a to v jakémkoli věku! Zkusme se tedy zamyslet, na čem nám v našem životě opravdu záleží. Zdraví máme jen jedno a planetu také. Změna jídelníčku se nám může zdát i s touto praktickou pomůckou ze začátku těžká, ale časem se nám stane stejně automatickou, jako je ta nynější. Nevrhejme se však slepě do této změny. Je vhodné a důležité si pro začátek něco nastudovat, abychom se neochuzovali o žádné životně důležité makro a mikro živiny. Rozvržení makro živin (bílkoviny, sacharidy a tuky) najdeme na úvodním obrázku, ale nesmíme zapomínat ani na mikroživiny (vitamíny, minerální látky – vápník, fosfor.., a stopové prvky – železo, zinek a další). Jejich přehled a zdroje můžeme najít např zde:
Vegetariánský životní styl
Tabulka – živiny a jejich zdroje
Základy veganské výživy

Na druhou stranu je nutné podotknout, že mohou existovat situace, kdy z nějakého důvodu pro konkrétního člověka bude vhodné občas do jídelníčku mléko nebo vejce zařadit. Stejně jako dnes už mnoho a mnoho lidí trpí intolerancí nebo nesnášenlivostí mléčné bílkoviny, tak stejně se mohou objevit různé nesnášenlivosti, poruchy trávení či vstřebávání živin z rostlinné stravy. Pro tyto případy je dobré si na pravidelné roční prohlídce u svého lékaře nechat zkontrolovat krev. Nebo v případě nově vzniklých zdravotních problémů se pokusit tyto poruchy odhalit. Jedná se ale spíše o ojedinělé případy, ze kterých nelze usuzovat, že vyvážená rostlinná strava není prospěšná. Jako důležité, ale musíme zmínit, že u většiny lidí, je potřeba u čistě rostlinné stravy doplňovat vitamín B12! Při úplném vyloučení živočišných produktů je důležité ho v případě prokázaného krevního nedostatku doplňovat formou potravinového doplňku. Případně jej užívat preventivně. Neznamená to ale, že konzumenti masa jej mívají vždy dostatek!

Přečtěte si více o vitaminu B12:
Vitamin B12: zázračná pilulka, nebo Achillova pata veganství?
Vitamin B12 – Často kladené otázky

Doporučujeme níže uvedené knihy k prostudování, abyste si mohli být jistí tím, co děláte:
Nevařte podle kuchařek – Roman Uhrin
Rady o výživě a pokrmech – Ellen Whiteová (audiokniha)

Závěrem bychom rádi zmínili citát jednoho moudrého muže. Skutečná věda je taková, která je v souladu s Biblí. To je v našem případě zásadní okolnost. Jelikož každý den se objevují nové a nové studie o prospěšnosti a zároveň škodlivosti té samé potraviny, nemohli bychom si být nikdy jistí tím, co je vlastně správně. Naše jistota je ale zcela stabilní. Vždyť Ten, kdo nás stvořil, přeci ze všeho nejlépe ví, co nám prospívá. To je náš filtr pro jakoukoli informaci či studii, která se objeví a na kterém jsou celé naše stránky postaveny. Přejeme Vám mnoho moudrosti a času na modlitbách při zamýšlení se nad tím, co je pro nás užitečné.

Komentujte

Napsat komentář