Doporučení AICR
Těchto deset doporučení pro prevenci rakoviny pochází z druhé zprávy odborníků WCRF/AICR (Světový fond výzkumu rakoviny/ Agentura pro mezinárodní výzkum rakoviny)
1. Vyhněte se podváze, ale jinak se snažte být tak štíhlí, jak jen je možné.
2. Alespoň 30 minut denně buďte fyzicky aktivní. Omezte sedavé návyky.
3. Vyhněte se slazeným nápojům. Omezte konzumaci energeticky bohatých jídel. Co se týče cukru, Americká asociace pro srdce uvádí 2,4x větší riziko infarktu u nejvyšší vs. nejnižší čtvrtiny konzumentů.
4. Jezte rozmanitější škálu zeleniny, ovoce, celozrnných obilnin a luštěnin, jako jsou třeba fazole.
5. Omezte konzumaci červeného masa (jako je hovězí, vepřové a jehněčí) a vyhněte se zpracovanému masu.
6. Pokud přece jen konzumujete alkohol, omezte pití na 2 nápoje u mužů a 1 u žen denně.
7. Omezte konzumaci slaných jídel a jídel zpracovaných se solí (sodík).
8. Nepoužívejte jako ochranu proti rakovině výživové doplňky.
9. Pro matky je dobré do 6 měsíců výlučně kojit a poté přidat další tekutiny a potraviny.
10. Pacienti, kteří si prošli léčbou rakoviny, by se měli držet doporučení pro její prevenci.
Přednáší: prof. John Scharffenberg, MD, MPH
Další články ze série: prof. John Scharffenberg v Brně
- Dlouhověkost • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Vegetariánská strava • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Jak snížit riziko rakoviny? • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- 18 otázek o rostlinné stravě (VIDEA) • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Kardiovaskulární onemocnění • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
- Znamení doby v oblasti výživy • prof. John Scharffenberg, MD, MPH
Komentujte