Potřebujeme:
- 3 plechovky cizrny nebo cca 600 g sušené cizrny
- 2 velké cibule
- 1 a 1/2 lžíce kvalitní sladké papriky
- asi 1/2 litru zeleninového vývaru
- 2 větší pórky, omyté a nakrájené na šikmé proužky
- cca 250 ml rostlinné nebo ořechové smetany
- (1 citrón)
- sezamový či olivový olej
- pepř a sůl
Cizrnu si namočíme na 5-10 hodin klidně i déle a v průběhu měníme vodu, abychom se zbavily nadýmavých purinů. Poté cizrnu uvaříme v nové vodě buď v papiňáku s kouskem mořské řasy, např. Kombu, kvůli lepšímu trávení. Přivedeme k varu, přidáme hrnek studené vody a zase počkáme až bude voda vařit. Poté natlakujeme a vaříme asi 40 min. Vypneme o chvíli dřív a necháme v hrnci dojít, protože musíme počkat až v hrnci klesne tlak. Případně uvaříme v normálním hrnci, ale trvá to přibližně hodinu a půl. Luštěniny z papiňáku jsou máslovější, než klasicky uvařené. A pro úplné zlehčení můžeme použít cizrnu z konzervy, je ale dražší a nemáme kontrolu nad množstvím purinů 🙂
Jakmile tedy máme cizrnu, jídlo už je raz dva hotové. Cibuli si nakrájíme na drobno, orestujeme na oleji a přidáme papriku. Chvilku spolu mícháme, ale opatrně aby paprika nezhořkla. Poté přidáme půl litru vývaru a vaříme do změknutí cibule. Jednu třetinu cizrny si rozmixujeme, budeme tím zahušťovat omáčku. Pórek si nakrájíme na šikmo. Rozmixovanou cizrnu přidáme k cibulce s vývarem, promícháme a přidáme nakrájený pórek a zbylou cizrnu. Vaříme do změknutí pórku a nakonec zjemníme smetanou. Ochutnáme a můžeme ještě dochutit paprikou, solí či citronem.
Podáváme s čerstvým celozrnným chlebem, rýží, těstovinou…záleží na vás.
Tak dobrou chuť. 🙂
Recept z knihy Bio kuchařka od Hanky Zemanové, výborná inspirace k vaření.
Další články ze série: Obědy
- Řepné karbanátky
- Bramboráky se zeleninovou směsí
- "Boloňské špagety"
- Čínská zeleninová směs s tempehem
- Houbové smetanové rizoto
- Kari těstoviny s mrkví a čínským zelím
- Červená čočka s pečenými bramborami
- Letní zeleninový salát
- Čočková sekaná
- Kynuté knedlíky s ovocem
- Pohanka se zelím a tempehem
- Čína
- Vege svíčková
- Kapustové karbanátky
- Zeleninový salát s pohankou
- Smetanový listový špenát
- Pohanka se zeleninovou směsí
- Bramborové knedlíky s cuketovým zelím
- Burgery z červené čočky
- Brokolicová omáčka s kokosovým mlékem a celozrnné těstoviny
- Cizrna na paprice
- "Medové" červené zelí
- Čočka na kyselo
- Gulášek
Komentujte