Potřebujeme:
- půl hlávky červeného zelí (nebo jednu malinkou)
- červenou cibuli 2x
- sladěnku (domácí povidla, případně med)
- smetana (ovesná, mandlová..)
- uzený tempeh
- sůl, kmín, případně citron
Zelí si nakrájíme na malé nudličky nebo nastrouháme na hrubo na struhadle. Cibulku nakrájíme na drobno a orestujeme, přidáme lžíci sladěnky nebo povidel a chviličku mícháme až cibulka zkaramelizuje. (Pokud použijete med, tento krok vynechte, protože tím byste vše dobré v medu, který včely pracně vyrobily, zničili). Zelí přidáme k cibulce a podlijeme trošičkou vody, zelí pustí svou šťávu, tak ať nemusíme zahušťovat zbytečně.. Osolíme a okmínujeme a dusíme do změknutí. Až je zelí hotové, zjemníme smetanou, případně ještě dochutíme. Pokud máte rádi v zelí kyselou chuť, přidejte citron dle chuti. Použijete-li med, přidejte ho až na závěr, chvíli po vypnutí plotny, aby se v něm ty cenné látky alespoň z části uchovaly. Podáváme s opečeným tempehem a bramborovým knedlíkem.
Inspirace od Evy Francové.
Další články ze série: Obědy
- Řepné karbanátky
- Bramboráky se zeleninovou směsí
- "Boloňské špagety"
- Čínská zeleninová směs s tempehem
- Houbové smetanové rizoto
- Kari těstoviny s mrkví a čínským zelím
- Červená čočka s pečenými bramborami
- Letní zeleninový salát
- Čočková sekaná
- Kynuté knedlíky s ovocem
- Pohanka se zelím a tempehem
- Čína
- Vege svíčková
- Kapustové karbanátky
- Zeleninový salát s pohankou
- Smetanový listový špenát
- Pohanka se zeleninovou směsí
- Bramborové knedlíky s cuketovým zelím
- Burgery z červené čočky
- Brokolicová omáčka s kokosovým mlékem a celozrnné těstoviny
- Cizrna na paprice
- "Medové" červené zelí
- Čočka na kyselo
- Gulášek
Komentujte